Lehman Brothers, Washington Mutual, General Motors, Chrysler. Dit waren enkele van de iconische namen van het Amerikaanse bedrijfsleven die in de kredietcrisis van 2008 kopje onder gingen. De coronacrisis heeft nu ook al een aantal bekende slachtoffers gemaakt.
Wat veel van deze bedrijven gemeenschappelijk hebben is dat het al langere tijd niet goed liep en ze een aanzienlijke schuldenlast meetorsen. Een paar grote namen op een rij die deze crisis niet overleven zonder een herstructurering. De beurskoersen die onder de links staan geven aan dat beleggers er weinig heil meer in zien.
JCPenney
Winkelketens worden hard geraakt door de coronapandemie. Dat heeft geleid tot verschillende faillissementen waarvan JCPenney, een warenhuisketen met 85.000 werknemers, de grootste tot nu toe is. Het bedrijf wil bijna een derde van de vestigingen sluiten en ruim 4,2 miljard dollar aan schuld herstructureren.
Bij het concern ging het al jaren slecht. Het laatste jaar dat er winst werd gemaakt was 2010. Sindsdien is er 4,5 miljard dollar aan verliezen geïncasseerd. Vorig jaar daalde de omzet nog 8 procent. Grote vraag is natuurlijk of het bedrijf in afgeslankte vorm wel bestaansrecht heeft.
J.Crew
Deze niet-beursgenoteerde kledingketen is in handen van twee private equity-partijen en zorgde voor het eerste winkelfaillissement van de coronacrisis. Ook voor J.Crew gold dat het veel schuld op de balans had, 1,7 miljard dollar. Dit is grotendeels omgezet in aandelenkapitaal en er is een doorstart gemaakt.
Hertz
Het lijkt erop dat autoverhuurder Hertz, de nummer twee van de VS, een van de grootste namen zal zijn die een vorm van liquidatie ondergaat. Het bedrijf heeft meer dan 20 miljard dollar aan schuld en amper nog geld in kas. Hertz heeft in april de betaling voor bepaalde leasecontracten al opgeschort.
Het concern draait al lange tijd matig wat ook te zien is in de koersontwikkeling van het aandeel dat al sinds 2014 daalt. Er zou te veel een focus op marktaandeel en te weinig op prijs zijn geweest. De grote schuld is een gevolg van het feit dat Hertz veel auto’s zelf in eigendom heeft.
Whiting Petroleum
De Amerikaanse oliesector wordt heel hard geraakt. Deze had het eerder al moeilijk door de olieprijscrash van een paar jaar geleden. De sector is berucht door de grote hoeveelheid schuld die de bedrijven op de balans hebben. Het eerste grote slachtoffer was Whiting Petroleum dat meer dan 2,3 miljard dollar aan schuld te herstructureren heeft.
Een groot vraagteken hangt nog rond Chesapeake Energy. Dit concern, een van de voortrekkers van de schalierevolutie, heeft 9 miljard dollar aan schuld. Het waarschuwde eerder deze maand dat het mogelijk zal moeten herstructureren.
Faillissement zelden het einde
Voor al deze bedrijven geldt wel dat ze niet verdwijnen, maar na het opschonen van de balans en de uitgifte van nieuwe aandelen weer verder gaan, al dan niet in afgeslankte vorm. Dat gebeurde met bijvoorbeeld Chrysler en General Motors tien jaar geleden ook. Een faillissement is in de VS zelden het einde van de rit. Maar voor de zittende aandeelhouders is de verwatering vaak zo groot, dat het wel degelijk als een faillissement voelt.